2008. aasta riigieelarve Parlamendis!

Täna esitas Vabariigi Valitsus meie menetlusse järgmise aasta riigieelarve ja ka 2007. aasta lisaeelarve.

Peaminister ja Reformierakonna esimees Andrus Ansip andis meile põhjaliku ülevaate kavandatava eelarve tuludest ja kuludest.

Oma ettekandes Riigikogule sõnas Ansip: "Eesti on väike, avatud majandusega riik. Meie liberaalne majanduskeskkond, soodne maksusüsteem ja range fiskaalpoliitika on tõestanud oma elujõulisust nii headel kui kehvematel aegadel. Me usume jätkuvalt turumajanduse iseregulatsiooni, inimeste ja ettevõtete õppimis- ja kohanemisvõimesse."

Andrus Ansip lükkas ümber nende analüütikute hinnangud, kes arvavad justkui oleks meie majandus kriisis. "Tegelik olukord ei anna selleks põhjust," sõnas Ansip.

Riigieelarve maht kasvab 2008. aastal ligi 19 miljardi krooni võrra, mis on protsentuaalselt veidi üle 25%. Tulude maht on 96,3 ja kulude maht 93,6 miljardit krooni, mis teeb eelarve kavandatavaks ülejäägiks 2,7 miljardit krooni.

Suurimateks kuluartikluiteks järgmise aasta eelarves on pensionid- 17,7 miljardit krooni ja ka ravikindlustuskulud- 13 miljardit krooni.

Mul on hea meel, et antud eelarve eelnõu võimaldab meil inimeste elu järgmisel aastal veelgi paremaks muuta. Tore on tõdeda, et pensionid tõusevad 22%, mis tähendab seda, et valimistel antud lubadus pensionide kahekordistamiseks püsib kindlas graafikus.

Investeeringud uute lasteaiakohtade loomiseks on osa meie programmist „igale lapsele lasteaiakoht”. Investeeringute programmi eesmärk on suurenda lasteaiakohtade arvu.

Lisavahendeid suunatakse haridusse, milles sisaldub ka õpetajate palgatõus. Palgad tõusevad lisaks õpetajatele ka kõrgharidusega kultuuritöötajatel, politseiametnikel ning päästeametnikel. 

Lisaks suurenevad ka investeeringud infrastruktuuri- eelkõige teedesse. Kokku kulutatakse riigiteede ehituseks ja korrashoiuks 3,6 miljardit krooni.

Loomulikult jätkab alanemist ka füüsiliste isikute tulumaks. Järgmisel aastal on maksumäär juba 21%, et kolme aasta pärast jõuda lubatud 18%-ni. Maksuvaba tulu suureneb 2008. aasta 1.jaanuarist 2250 kroonini ning iga lapse eest arvestatakse üks tulumaksuvaba miinimum juurde. 

Perepoliitika vallas on kavandatud vanemahüvitise perioodi pikendamine 4 kuu võrra. Kokku kulub järgmisel aastal vanemahüvitise väljamakseks 1,8 miljardit ja peretoetusteks 1,9 miljardit krooni. Viljatusravile on kavandatud 100 mln krooni. Ravikindlustusele mõeldud summad suurenevad järgmisel aastal 13 miljardi kroonini.

Olles EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse nõukogu liige, tunned siirast heameelt, et Kultuuriministeeriumi eelarves on 50 miljonit ette nähtud ka pühakodade renoveerimiseks.

2007. aasta lisaeelarve tulude maht on 6,2 miljardit ja kulude maht 2,7 miljardit krooni. "3,5 miljardit, see tähendab ligi 60% eelarve ülelaekumistest suunatakse reservidesse," ütles Ansip. Ansipi sõnul on lisaeelarve suurim kuluartikkel eraldised Haigekassale- 1,09 miljardit krooni. Esimesel juulil toimunud pensionitõusu katteks soovib valitsus eraldada täiendavad 537 miljonit krooni. 

Eelpool loetletud sammud on vaid osa järgmise aasta eelarve eelnõus kavandatust. Põhjalikuma ülevaate saamiseks võib tutvuda 2008. aasta riigieelarve seaduse eelnõuga, mille leiad aadressilt: http://www.fin.ee/doc.php?78679 

Lakooniliselt kokku võttes võib öelda, et tegu on igati hea dokumendiga, mis hoiab meid selgel sihil- viia Eesti järgmise 15 aastaga viie jõukama riigi hulka Euroopas.  

www.lauriluik.ee

Kasutatud infoallikad:
Peaminister Andrus Ansipi kõne 2008. aasta riigieelarve eelnõu üleandmisel Riigikogule
2008. aasta Riigieelarve seaduse eelnõu

 

 

Kategooria: Blogi Kommentaare: 0

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga